OPTIMALNO U PRVA TRI KVARTALA 2016. GODINE

Poslednjeg dana avgusta usvojen je rebalans budžeta grada Užica, a početkom novembra i devetomesečni izveštaj o izvršenju budžeta. Prvim rebalansom budžeta nisu menjane visine prihoda i rashoda, već su samo izvršene preraspodele pozicija budžeta u skladu sa dinamikom realizacije. Reagovalo se na prihodovnoj strani gde su se neki prihodi ostvarivali više od planiranog, odnosno manje i prema projekciji izmena izvršeno je njihovo usaglašavanje. Devetomesečni izveštaj, za razliku od šestomesečnog koji je bio realizovan sa 49,28 odsto, nešto manje od idealnog, ostvaren je sa 75,26 iliti 0,26 posto iznad optimalnog.

Iako su primanja od prodaje nepokretnosti daleko od planiranog (ostvarenje 26,01%) i od drugih prihoda (50,90%), idelana realizacija došla je zbog prihoda koji u masi učestvuju sa većim iznosom sredstava, a to su bili prihodi od poreza gde je ostvareno 75,74 i od donacija 96,19%. Uz podizanje planiranog kredita, brojke pokazuju da je užički budžet za prva tri kvartala ove godine realizovan prema planu.

Rashodi su pratili prihodovnu stranu tako da prekoračenja pozicija nije bilo, osim aproprijacije koja se odnosi na novčane kazne i penale po rešenju sudova i sudskih tela za 2.044.714,00 dinara.

Krajem septembra budžetu grada uplaćena je donacija u iznosu od 41.628.364,65 od Udruženja građana ”Srpsko-kinesko prijateljstvo”. Reč je o donaciji namenskog karaktera i koristiće se kao učešće u finansiranju izgradnje i opremanja dečijeg vrtića na Pori. Izgradnja ovog vrtića je investicija započeta pre više godina, a njen cilj je da stvori uslove i kapacitete za smeštaj dece predškolskog uzrasta. Investicija je pri kraju, izvode se radovi na završnoj fazi parternog uređenja objekta i opremanju vrtića i, ako se sredstva ne utroše u celosti, donator se  saglasio da primalac donacije, odnosno grad, može utrošiti ostatak novca za izgradnju ili opremanje  drugih vrtića koji su u javnoj svojini Užica.

U ovom periodu redovno su izmirivane obaveze prema kreditorima i za osam kredita koliko je Užice povuklo, na ime glavnice, kamata i kursnih razlika, do kraja septembra isplaćeno je nešto preko 124 miliona dinara, odnosno samo u trećem kvartalu je izdvojeno oko 40 miliona za ovu namenu.

 

*Ovaj tekst deo je projekta „Domaćinski do budžeta“ koji sufinansira Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije. Napomena: „Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva“.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.