ZAVRŠNI RAČUN BUDŽETA GRADA UŽICA

ZAVRŠNI RAČUN BUDŽETA GRADA UŽICA

U prošloj godini u užičkoj gradskoj kasi bilo je nepunih 2,6 milijardi dinara. Prema podacima iz Odluke o završnom računu budžeta, koji je usvojila Skupština, tekući prihodi su iznosili 2,2 milijarde, od prodaje pokretne imovine 122 miliona i prihodi od zaduživanja i prodaje finansijske imovine skoro 130 miliona dinara. U gradskoj kasi je bilo i 65 miliona koji su predstavljali višak prihoda iz 2014. godine.

U odnosu na planirana sredstva, prihodi i primanja ostvareni su za 4,35% manje što u nominalnom iznosu je oko 105 miliona. Posmatrajući planirano i ostvareno, više je ostvareno od poreza na dohodak građana, na fond zarada, od mešovitih i neodređenih prihoda i od transfera od drugih nivoa vlasti. Kao i prethodnih godina, najviše je novca prihodovano od poreza na dohodak građana (29 miliona preko plana) i od transfera (26,4 miliona).

Međutim, najveći podbačaji ostvarenja bili su kod poreza na imovinu, kod primanja od prodaje i kapitalnih dobrovoljnih transfera. Pored ova tri konta, još sedam njih je imalo manje ostvarenih sredstava od zacrtanog, tako da je na ovoj strani bilo 174.748.711,02 dinara manje, ali ostvareni višak od 68.930.795,16 na četiri ranija konta, doveo je da iznos od 105.817.915,86 dinara bude ono što je razlika između planiranog i ostvarenog.

Procentualno, najveći prebačaji su bili kod konta koji se odnosi na mešovite prihode i on je ostvaren sa 129,86% i drugi, nominalno mnogo značajniji jer je tu ostvareno skoro 273 miliona dinara viška je od transfera drugih nivoa vlasti gde je bilo 110,75%.

 

*Ovaj tekst deo je projekta „Domaćinski do budžeta“ koji sufinansira Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije. Napomena: „Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.