POST NA ULJU ILI NA VODI ?

U toku je  višenedjeljni veliki Vaskršnji ili Časni post, koji se završava praznikom Vaskrsenja Isusa Hrista – Vaskrsom, a koji se ove godine proslavlja 1. maja.

Bez obzira na večito pitanje da li postiti na ulju ili na vodi, smisao posta, kako ovog vaskršnjeg tako i svakog drugog, je jedinstven i važi za sve a taj smisao zapravo je odricanje od greha, napominje sveštenik crkve Svetog Đorđa Ljuban Petrović. Kako dodaje bitna je i druga dimenzija posta hranom koja opet ne može biti ista za svakog, zbog čega je najbolje savet potražiti od sveštenika. Opšte pravilo je da se pet dana, od ponedeljka do petka posti na vodi, a subotom i nedeljom na ulju osim Velike subote. Međutim, kako sveštenik dodaje, postoje vernici koji iz određeneh zdarvstvenih ili drugih razloga nisu u mogućnosti da ovo pravilo ispoštuju pa u dogovoru sa svojim sveštenikom mogu biti razrešeni ovog pravila. Oni koji su spremni za pričešće to mogu u toku ovog posta učiniti svake srede i petka i subotom i nedeljom kada se vrše liturgije u obe naše crkve.

Za vreme trajanja Vaskršenjeg posta sveštenici ulaze u domove vernika i osveštavaju vodicu. Stoga bi trebalo pripremiti jednu posudu sa čistom vodom, opran bosiok, kadionicu, tamjan, briket i sveću. Ako postoji mogućnost trebalo bi da porodica bude na okupu a ako ne onda bar jedan član porodice. Tokom obreda svećenja vodice sveštenik čita molitve kojima se priziva sveti duh da osvešta vodu kojom se osvete sve prostorije u kući a pijenjem svete vodice osvećujemo i čistimo sebe.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.